Η διαχείριση της άμμου που εναποτίθεται στην αμμογλωσσα είναι μια καλά οργανωμένη διαχρονική και κερδοφόρα επιχείριση.
Τα "έργα για προστασία της εισόδου του Διαύλου" δεν έχουν ως σκοπό τη διακοπή της διάβρωσης του Αη Γιάννη και τη διακοπή εναπόθεσης της άμμου στην είσοδο του Διαύλου, αλλά την εξασφάλιση της εύκολης, διαρκούς και συνεχούς συλλογής της άμμου που θα συσσωρεύεται στους 3 νέους βραχίονες, για την περαιτέρω διαχείρισή της από τους διαχειριστές.
Η συνεχής συσσώρευση, συλλογή και περαιτέρω διαχείριση της άμμου είναι και ο λόγος που οι μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων της ακτής δεν προχωρούν βήμα εδώ και μία δεκαετία, καθώς εάν σταματήσει η διάβρωση του Αη Γιάννη θα σταματήσει και η εναπόθεση άμμου στους βραχίονες προς διαχείριση.

Παρόλο που η ακτή του Αη Γιάννη είναι πολλαπλάσιας περιβαλλοντικής και τουριστικής αξίας για το νησί, τα ήδη εγκαθιδρυμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της ανατολικής ακτής του νησιού είναι πολυπληθέστερα.

Έτσι, με σχέδιο δεκαετίας και σκοπό τη μόνιμη και διαρκή υφαρπαγή της άμμου, δρομολογείται έντεχνα η θυσία της ακτής που βασίζεται σε δύο άξονες:

1. Την τελμάτωση όποιων μελετών και έργων διακοπής της διάβρωσης,

2. Την εξασφάλιση των προσχηματικών αδειών για τη χρησιμοποίηση της άμμου για άλλες παραλίες που θα δημιουργήσουν ιστορικό εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα της σχεδιασμένης επιχείρησης της κατά το δοκούν διαχείρισης και διανομής της άμμου από τους τοπικούς διαχειριστές.

Στα παραπάνω συνεργοί είναι: 1. όσοι βλέπουν απλοϊκά ότι ο εμπλουτισμός των ανατολικών ακτών θα αρέσει στους τουρίστες, χωρίς να αντιλαμβάνονται το σχέδιο, 2. όσοι θεωρούν ότι η καταστροφή των δυτικών ακτών θα συμφέρει την ανάπτυξη των ανατολικών τουριστικών εγκαταστάσεων από τις οποίες βιοπορίζονται, 3. όσοι γνωρίζουν το σχέδιο, αποφεύγουν την εμπλοκή τους και έντεχνα σιωπούν για να μη δημιουργήσουν εχθρούς (ή ...χάσουν φίλους) και 4. αυτοί που το υλοποιούν βήμα-βήμα (μέσω της αδράνειας τους) όλα αυτά τα χρόνια.

Στο ιστολόγιο αυτό, παρουσίαζεται ο διαρκής, έντιμος και μεθοδικός αγώνας μας για την ανατροπή των παραπάνω σχεδίων.

.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

έκθεση Υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή της άμμου στον τόπο προέλευσης βάσει μόνιμης λύσης

Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι ο εμπλουτισμός παραλιών πρέπει να είναι ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ, να αποτελεί μέρος ΜΟΝΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ και ότι η παραχώρηση της άμμου στο Δήμο πρέπει να γίνει με όρο την επιστροφή της άμμου στην περιοχή προέλευσής της αλλά και να υπάρχουν συνέπειες εάν ο όρος αυτός δεν τηρηθεί.


''ο εμπλουτισμός των ακτών του νησιού πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αντιδιαβρωτικό έργο ...... υπότο πρίσμα μιας ορθής και προληπτικής αντιμετώπισης του προβλήματος της διάβρωσης  , και όχι μέσω προσωρινών και πρόσκαιρων λύσεων, που κατά πάσα πιθανότητα θα χρήζουν επανάληψης τον επόμενο χρόνο .....  προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή της άμμου στις παραλιακές ακτές της Λευκάδας, μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 200, του ν. 3463/2006 με τις οποίες επιτρέπεται ..... να παραχωρηθούν δωρεάν στους Δήμους περιουσιακά στοιχεία ..... που ανήκουν στο Δημόσιο, σύμφωνα με όρους και προυποθέσεις, καθώς και συνέπειες μη τήρησής τους...''(έγγραφο Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας 0001636 ΕΞ 2014 / 4.4.14)

δείτε ολόκληρο το έγγραφο εδώ