Η διαχείριση της άμμου που εναποτίθεται στην αμμογλωσσα είναι μια καλά οργανωμένη διαχρονική και κερδοφόρα επιχείριση.
Τα "έργα για προστασία της εισόδου του Διαύλου" δεν έχουν ως σκοπό τη διακοπή της διάβρωσης του Αη Γιάννη και τη διακοπή εναπόθεσης της άμμου στην είσοδο του Διαύλου, αλλά την εξασφάλιση της εύκολης, διαρκούς και συνεχούς συλλογής της άμμου που θα συσσωρεύεται στους 3 νέους βραχίονες, για την περαιτέρω διαχείρισή της από τους διαχειριστές.
Η συνεχής συσσώρευση, συλλογή και περαιτέρω διαχείριση της άμμου είναι και ο λόγος που οι μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων της ακτής δεν προχωρούν βήμα εδώ και μία δεκαετία, καθώς εάν σταματήσει η διάβρωση του Αη Γιάννη θα σταματήσει και η εναπόθεση άμμου στους βραχίονες προς διαχείριση.

Παρόλο που η ακτή του Αη Γιάννη είναι πολλαπλάσιας περιβαλλοντικής και τουριστικής αξίας για το νησί, τα ήδη εγκαθιδρυμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της ανατολικής ακτής του νησιού είναι πολυπληθέστερα.

Έτσι, με σχέδιο δεκαετίας και σκοπό τη μόνιμη και διαρκή υφαρπαγή της άμμου, δρομολογείται έντεχνα η θυσία της ακτής που βασίζεται σε δύο άξονες:

1. Την τελμάτωση όποιων μελετών και έργων διακοπής της διάβρωσης,

2. Την εξασφάλιση των προσχηματικών αδειών για τη χρησιμοποίηση της άμμου για άλλες παραλίες που θα δημιουργήσουν ιστορικό εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα της σχεδιασμένης επιχείρησης της κατά το δοκούν διαχείρισης και διανομής της άμμου από τους τοπικούς διαχειριστές.

Στα παραπάνω συνεργοί είναι: 1. όσοι βλέπουν απλοϊκά ότι ο εμπλουτισμός των ανατολικών ακτών θα αρέσει στους τουρίστες, χωρίς να αντιλαμβάνονται το σχέδιο, 2. όσοι θεωρούν ότι η καταστροφή των δυτικών ακτών θα συμφέρει την ανάπτυξη των ανατολικών τουριστικών εγκαταστάσεων από τις οποίες βιοπορίζονται, 3. όσοι γνωρίζουν το σχέδιο, αποφεύγουν την εμπλοκή τους και έντεχνα σιωπούν για να μη δημιουργήσουν εχθρούς (ή ...χάσουν φίλους) και 4. αυτοί που το υλοποιούν βήμα-βήμα (μέσω της αδράνειας τους) όλα αυτά τα χρόνια.

Στο ιστολόγιο αυτό, παρουσίαζεται ο διαρκής, έντιμος και μεθοδικός αγώνας μας για την ανατροπή των παραπάνω σχεδίων.

.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ / Έγγραφο προς Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας / 1.9.14

Έγγραφο της Ομάδας Προστασίας Αμμου Αη Γιάννη προς Κτηματική Υπηρεσία καθιστώντας την προσοχή στην προσπάθεια βαπτίσματος απλών παραλιών της ανατολικής Λευκάδας ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΜΜΟΥ σε 'χώρους αποθήκευσης' της άμμου του Αη Γιάννη.

[Περίληψη: Μετά την ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών για την απόπειρα βαπτίσματος των παραλιών της ανατολικής Λευκάδας που δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκτατήσουν την άμμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε χώρους αποθήκευσης, και γνωρίζοντας ότι το Υπουργείο θα ζητήσει τη γνωμάτευση της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας, ενημερώνουμε την Υπηρεσία για την ευθύνη της πιθανής απώλεια της δημόσιας περιουσίας εάν με η γνωμοδότηση της Υπηρεσίας, οι παραλίες που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την άμμο βαπτιστούν ως 'χώροι αποθήκευσης'.]



δείτε το έγγραφο παρακάτω:

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ
Για την ΟΙΚΟΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Π. Πολίτου 17, Λευκάδα, 311 00
τηλ: 603 70 66 045
fax: 700 700 26 36


ΠΡΟΣ:

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Δαίπρφελδ 10
31 100 Λευκάδα

ΚΟΙΝ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ & ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α’, ΚΟΛΩΝΟΥ 2, 104 37, ΑΘΗΝΑ         
Υπόψη: Γεν. Γραμματέα κ. Αβραάμ Γούναρη                                                                                   

Λευκάδα 1.9.2014
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ

Σχετ.: 1. Το υπ´αρ. Γ.Γ.Δ.Π.0001636 ΕΞ 2010 της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης που σας κοινοποιήθηκε με το 514/14.4.2014 δικό σας αρ.πρωτ. εισερχομένων
2. Το υπ´αρ. οικ. 47815/7421 έγγραφο αντιπ/αρχη Λευκάδας προς την Υπηρεσία σας που ζητά την παραχώρηση Δημόσιας Περιουσίας για εμπλουτισμό παραλιών.


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Κατόπιν των ανωτέρω σχετικών καλούμε την Υπηρεσία σας να επιδείξει μέγιστη επιμέλεια και προσοχή σε οποιαδήποτε γνωμοδότηση που σχετίζεται με εμπλουτισμό παραλιών της Ανατολικής Λευκάδας (αντί για αποθήκευση) κατά σαφή παρέκκλιση των οδηγιών του Υπουργείου που ορίζονται στο Σχετ.1 και καλούν για:

"... να εξασφαλισθεί η επιστροφή της άμμου στις παραλιακές ακτές της Λευκάδας"  ...
"... υπό το πρίσμα μιας ορθής και προληπτικής αντιμετώπισης του προβλήματος της διάβρωσης, και όχι μέσω προσωρινών και πρόσκαιρων λύσεων, που κατά πάσα πιθανότητα θα χρήζουν επανάληψης τον επόμενο χρόνο" ....
Με βασικό στόχο να:
"... κατατεθούν όλες οι απαιτούμενες" ... "εγκεκριμένες και επικαιροποιημένες μελέτες στην Κτηματική Υπηρεσία από τον ενδιαφερόμενο Δήμο"

Σας επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε θετική γνωμοδότησή σας στο αίτημα του απερχόμενου αντιπ/ρχη για την κατά το δοκούν διανομή της άμμου του Άη Γιάννη σε παραλίες άσχετες -που μάλιστα δεν συγκρατούν άμμο το χειμώνα- (Σχετ. 2) θα επιφέρει:

1. Ζημιά και απώλεια της Δημόσιας Περιουσίας καθώς η άμμος δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτεί στις προτεινόμενες παραλίες αλλά απλά θα τις εμπλουτίσει για ένα καλοκαίρι και θα χαθεί οριστικά το χειμώνα με την ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας μέχρι τη σταδιακή κατανάλωση του συνόλου της άμμου.

2. Ζημιά στο περιβάλλον καθώς η άμμος που προέρχεται από τις ΒΔ ακτές είναι άλλης φύσης και χαρακτήρα από την άμμο (βότσαλα) των Ανατολικών ακτών, συνεπώς θα αλλοιωθεί πλήρως το φυσικό περιβάλλον και ο χαρακτήρας της περιοχής.

3. Εξάρτηση των επιχειρηματιών που γειτνιάζουν με τις προτεινόμενες παραλίες για την κατ´ εξακολούθηση επανάληψη του εμπλουτισμού, μέχρι το σύνολο της άμμου να χαθεί οριστικά (λόγω αδυναμίας ελέγχου μεταφερόμενων κυβικών και υποστελέχωσης των Υπηρεσιων).

4. Τη συνέχιση της τακτικής αδράνειας του Δήμου και των Αρχών για τη βελτίωση και αδειοδότηση των μελετών για την επαναφορά της παραλίας του Αη Γιάννη στην επιθυμητή κατάσταση μέσω των απαραίτητων Έργων Προστασίας που θα επιτρέψουν την επιστροφή της άμμου (όσο αυτή ακόμη υπάρχει στη διάθεσή μας) όπως το Υπουργείο ορίζει.

5. Την γενική κατακραυγή των πολιτών της Λευκάδας για την όποια αποδοχή ή σύμπραξη της Υπηρεσίας σας στην απόπειρα να βαφτιστούν κατά το δοκούν οι παραλίες της Λευκάδας "χώροι αποθήκευσης και φύλαξης" με σκοπό την παραπλάνηση του Υπουργείου και της Υπηρεσίας σας και με εργαλείο μία Τεχνική Έκθεση αμφιβόλου ποιότητας καθώς δεν αναφέρει, στόχους, μεθοδολογία υπολογισμού αναγκών, δυνατότητα εκπλήρωσης σκοπού (αποθήκευση και φύλαξη) των προτεινόμενων παραλιών ή σχετική τεχνική επάρκεια του μελετητή.

Η Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση κ Προστασία της Άμμου Αη Γιάννη παρακολουθεί την υπόθεση, ενημερώνει τους πολίτες και τις Αρχές και βρίσκεται στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνδρομή με στόχο την εκπλήρωση των στόχων και υλοποίηση των οδηγιών του Υπουργείου ακριβώς όπως αναφέρονται στο Σχετ. 1.

Παρακαλούμε να ληφθούν τα παραπάνω υπ´όψη κατά την κατάθεση οποιασδήποτε σχετικής γνωμοδότησης από την Υπηρεσία
σας.

Ακολουθεί λίστα υπογραφών