Η διαχείριση της άμμου που εναποτίθεται στην αμμογλωσσα είναι μια καλά οργανωμένη διαχρονική και κερδοφόρα επιχείριση.
Τα "έργα για προστασία της εισόδου του Διαύλου" δεν έχουν ως σκοπό τη διακοπή της διάβρωσης του Αη Γιάννη και τη διακοπή εναπόθεσης της άμμου στην είσοδο του Διαύλου, αλλά την εξασφάλιση της εύκολης, διαρκούς και συνεχούς συλλογής της άμμου που θα συσσωρεύεται στους 3 νέους βραχίονες, για την περαιτέρω διαχείρισή της από τους διαχειριστές.
Η συνεχής συσσώρευση, συλλογή και περαιτέρω διαχείριση της άμμου είναι και ο λόγος που οι μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων της ακτής δεν προχωρούν βήμα εδώ και μία δεκαετία, καθώς εάν σταματήσει η διάβρωση του Αη Γιάννη θα σταματήσει και η εναπόθεση άμμου στους βραχίονες προς διαχείριση.

Παρόλο που η ακτή του Αη Γιάννη είναι πολλαπλάσιας περιβαλλοντικής και τουριστικής αξίας για το νησί, τα ήδη εγκαθιδρυμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της ανατολικής ακτής του νησιού είναι πολυπληθέστερα.

Έτσι, με σχέδιο δεκαετίας και σκοπό τη μόνιμη και διαρκή υφαρπαγή της άμμου, δρομολογείται έντεχνα η θυσία της ακτής που βασίζεται σε δύο άξονες:

1. Την τελμάτωση όποιων μελετών και έργων διακοπής της διάβρωσης,

2. Την εξασφάλιση των προσχηματικών αδειών για τη χρησιμοποίηση της άμμου για άλλες παραλίες που θα δημιουργήσουν ιστορικό εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα της σχεδιασμένης επιχείρησης της κατά το δοκούν διαχείρισης και διανομής της άμμου από τους τοπικούς διαχειριστές.

Στα παραπάνω συνεργοί είναι: 1. όσοι βλέπουν απλοϊκά ότι ο εμπλουτισμός των ανατολικών ακτών θα αρέσει στους τουρίστες, χωρίς να αντιλαμβάνονται το σχέδιο, 2. όσοι θεωρούν ότι η καταστροφή των δυτικών ακτών θα συμφέρει την ανάπτυξη των ανατολικών τουριστικών εγκαταστάσεων από τις οποίες βιοπορίζονται, 3. όσοι γνωρίζουν το σχέδιο, αποφεύγουν την εμπλοκή τους και έντεχνα σιωπούν για να μη δημιουργήσουν εχθρούς (ή ...χάσουν φίλους) και 4. αυτοί που το υλοποιούν βήμα-βήμα (μέσω της αδράνειας τους) όλα αυτά τα χρόνια.

Στο ιστολόγιο αυτό, παρουσίαζεται ο διαρκής, έντιμος και μεθοδικός αγώνας μας για την ανατροπή των παραπάνω σχεδίων.

.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ / Έγγραφο προς Δήμαρχο Λευκάδας / 23.9.14

Έγγραφο Ομάδας Πολιτών Προστασίας Άμμου του Άη Γιάννη προς Δήμαρχο που καλεί για ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ του εγγράφου του στο οποίο απλές παραλίες ονομάζονται της ως 'χώροι αποθήκευσης'.

[Περιγραφή: Καταθέτουμε έγγραφο ζητώντας να εφαρμοσθεί η νομιμότητα και οι οδηγείες του Υπουργείου που ζητούν ο Δήμος να δηλώσει χώρους αποθήκευσης της άμμου του Άη Γιάννη εως ότου ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για την επαναφορά της άμμου στο σημείο από όπου προέρχεται. Καλούμε για την ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ του εγγράφου του Δημάρχου Λευκάδας στο οποίο ονομάζει συγκεκριμένες παραλίες της ανατολικής ακτής ως 'χώρους αποθήκευσης' έτσι ώστε να αποφευχθούν:
1. η απώλεια της άμμου κάθε χειμώνα
2. η εξάρτηση των πολιτών που έχουν συμφέρον από τον εμπλουτισμό των παραλιών
3. η ετήσια επανάληψη του εμπλουτισμού κατά το δοκούν
4. η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και χαρακτηρα των παραλιών καθώς η άμμος του Αη Γιάννη  είναι διαφορετικού τύπου την 'αμμο που οι παραλίες αυτές έχουν.]

δείτε το έγγραφο παρακάτω:




ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ                                                                                          Λευκάδα 23.09.2014
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ                                                           Αρ.πρ. 005/17.09.14
για την Οικοανάπλαση Λευκάδας                                          
Π. Πολίτου 17
Λευκάδα, ΤΚ 31100
τηλ.: 6937066045
φαξ: 7007002636
 




ΠΡΟΣ:
1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΡΑΚΟΝΤΑΙΔΗ
Διοικητήριο Λευκάδας
2. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΕΡΒΟ
Διοικητήριο Λευκάδας

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΜΜΟΥ ΒΔ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Σχετ.:
Α. Το έγγραφο μας με ημ/νια 1.9.14 προς Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας
Β. Το έγγραφο μας με ημ/νια 17.8.14 προς Υπ.Οικονομικών
------
1. Έγγραφο αντ/ρχη Λευκάδας άνευ αρ.πρωτ.  με ημ/νια 06.03.14  προς Υπ. Οικονομικών
2. Το υπ’αρ. 679 έγγραφο επιμελητηρίου Λευκάδας με ημ/νια 11.3.14 προς τον Υπ. Οικονομικών
3. Το υπ’αρ. 252/Φ.1331/007(β) έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας προς το Υπ. Οικονομικών
4. Το υπ’αρ. 2442/Φ.1132/001-002 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας προς το Δήμο Λευκάδας
5. Το υπ’αρ. 514/Φ                .1331/007(β) έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας προς την Περιφέρεια Ι.Ν. και τη Λιμενική Αρχή Λευκάδας
6. Το υπ’αρ. Γ.Γ.Δ.Π. 0001636 εξ 2014 έγγραφο του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας
7. Το υπ’αρ. 637/Φ.1331/007(β) έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας προς το Υπ. Οικονομικών
8. Το υπ’αρ. οικ.47815/7421 έγγραφο της Π.Ι.Ν. προς την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας όπως προωθήθηκε από αυτήν στο Υπ. Οικονομικών.
9. Την  από 13.5.14 ‘τεχνική έκθεση’ Γιώργου Π. Καββαδά που εμπεριέχεται στο Σχετ.8
10. Το έγγραφο του Δήμου Λευκάδας προς Π.Ι.Ν. με ημ/νια 9.9.14, αρ.πρωτ.22768


Σας αποστέλλουμε το πλήρες ιστορικό σχετικά με τη διάθεση της άμμου που προέρχεται από τις ΒΔ παραλίες Λευκάδας, συμπεριλαμβανόμενων των οδηγιών του Υπουργείου για διάθεση της άμμου με ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ τη μόνιμη λύση, προστασία και εμπλουτισμό των παραλιών αυτών (παραλία Αη Γιάννη και Αγίου Νικήτα) και σας επιστούμε την προσοχή στα παρακάτω:
1.       Αιτιάσεις ως προς την επάρκεια της ποσότητας της άμμου που κυκλοφορούν μεταξύ των συγκεκριμένων παραγόντων της Λευκάδας, με σκοπό να επιτραπεί ο εμπλουτισμός άλλων παραλιών εκτός από τις ΒΔ παραλίες από τις οποίες προέρχεται η άμμος, είναι απόλυτα ατεκμηρίωτες και επιστημονικά όχι αποδεδειγμένες, διότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει επιληφθεί για την ολοκλήρωση των μελετών προστασίας και αποκατάστασης των πληγέντων παραλιών ούτε έχει υπολογίσει τις απαιτούμενες ποσότητες για την αποκατάστασή τους, αλλά ούτε τις πραγματικές διαθέσιμες που τώρα πολλοί εποφθαλμιούν.
Επιπροσθέτως, η Ομάδα Πολιτών για την Προστασία της Άμμου Άη Γιάννη έχει αποτανθεί σε αναγνωρισμένους ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες του ΤΕΕ για τον υπολογισμό των πραγματικών ποσοτήτων αλλά και των απαιτούμενων για την επαναφορά της παραλίας Αη Γιάννη στην πρότερης κατάσταση.

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΤ 6., ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ.

ΕΠΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΙΤΙΑΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ 5 ΚΥΒΙΚΩΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ 500 ΚΥΒΙΚΩΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΜΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΜΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ.

Συνεπώς οποιαδήποτε σχετική απόφαση, είτε διάθεσης της άμμου από το Δημόσιο στο Δήμο για σκοπούς άλλους εκτός της επιστροφής της άμμου στην ελεγχόμενη περιοχή Αη Γιάννη από την οποία προέρχεται, είτε από τους τοπικούς παράγοντες για τοποθέτηση της άμμου σε ανατολικές παραλίες θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια της δημόσιας περιουσίας αλλά και την αφαίρεση της δυνατότητας χρήσης της άμμου για τους σκοπούς αποκατάστασης των ΒΔ παραλιών, διότι όπως οι Τεχνικοί μας Σύμβουλοι βεβαιώνουν οι υπάρχουσες ποσότητες ΔΕΝ επαρκούν για την αποκατάσταση των ΒΔ παραλιών (Αγιο Νικήτα, Πευκούλια, Τσουκαλάδες, Αη Γιάννης) παρόλο που κάποιοι μας βεβαιώνου για το αντίθετο.

Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα θεωρηθεί συνειδητή συνέργεια για την απώλεια της άμμου στον πυθμένα των ανατολικών παραλιών και για οποιαδήποτε μελλοντική έλλειψη άμμου για την αποκατάσταση των ΒΔ παραλιών.

Είμαστε ενημερωμένοι για την προσπάθεια ‘βαπτίσματος’ των παραλιών της ανατολικής ακτής σε ‘χώρους αποθήκευσης’ έτσι ώστε να παραπλανηθεί το Υπουργείο και να εγκρίνει την μεταφορά της άμμου στις παραλίες αυτές.

Η κοινωνία της Λευκάδας, ο Σύλλογός μας, αλλά και όλοι όσοι αγαπούν το νησί μας θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με τη διάθεση να ασκήσουμε οποιοδήποτε δικαίωμα μας δίνει ο Νόμος για την προστασία του τόπου μας αλλά και να προσφέρουμε εθελοντικά και να συνδράμουμε σε κάθε ορθή απόφαση και προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βάσει των παραπάνω καλούμε να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια μετονομασίας των ανατολικών παραλιών σε χώρους αποθήκευσης (όπως ΛΙΜΝΙ, ΦΡΑΞΙ, ΛΙΜΑΝΙ, ΛΥΓΙΑ, ΝΥΔΡΙ ΘΕΣΗ ‘ΑΡΜΕΝΟ’ κτλ) που αποτέλεσμα θα έχει την απώλεια της άμμου, τη γενική κατακραυγή, το διχασμό και τη διαμάχη της κοινωνίας αλλά και την επίρριψη ευθυνών στους εμπλεκόμενους.

Ευχαριστούμε
ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ



Ακολουθεί λίστα υπογραφών