Η διαχείριση της άμμου που εναποτίθεται στην αμμογλωσσα είναι μια καλά οργανωμένη διαχρονική και κερδοφόρα επιχείριση.
Τα "έργα για προστασία της εισόδου του Διαύλου" δεν έχουν ως σκοπό τη διακοπή της διάβρωσης του Αη Γιάννη και τη διακοπή εναπόθεσης της άμμου στην είσοδο του Διαύλου, αλλά την εξασφάλιση της εύκολης, διαρκούς και συνεχούς συλλογής της άμμου που θα συσσωρεύεται στους 3 νέους βραχίονες, για την περαιτέρω διαχείρισή της από τους διαχειριστές.
Η συνεχής συσσώρευση, συλλογή και περαιτέρω διαχείριση της άμμου είναι και ο λόγος που οι μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων της ακτής δεν προχωρούν βήμα εδώ και μία δεκαετία, καθώς εάν σταματήσει η διάβρωση του Αη Γιάννη θα σταματήσει και η εναπόθεση άμμου στους βραχίονες προς διαχείριση.

Παρόλο που η ακτή του Αη Γιάννη είναι πολλαπλάσιας περιβαλλοντικής και τουριστικής αξίας για το νησί, τα ήδη εγκαθιδρυμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της ανατολικής ακτής του νησιού είναι πολυπληθέστερα.

Έτσι, με σχέδιο δεκαετίας και σκοπό τη μόνιμη και διαρκή υφαρπαγή της άμμου, δρομολογείται έντεχνα η θυσία της ακτής που βασίζεται σε δύο άξονες:

1. Την τελμάτωση όποιων μελετών και έργων διακοπής της διάβρωσης,

2. Την εξασφάλιση των προσχηματικών αδειών για τη χρησιμοποίηση της άμμου για άλλες παραλίες που θα δημιουργήσουν ιστορικό εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα της σχεδιασμένης επιχείρησης της κατά το δοκούν διαχείρισης και διανομής της άμμου από τους τοπικούς διαχειριστές.

Στα παραπάνω συνεργοί είναι: 1. όσοι βλέπουν απλοϊκά ότι ο εμπλουτισμός των ανατολικών ακτών θα αρέσει στους τουρίστες, χωρίς να αντιλαμβάνονται το σχέδιο, 2. όσοι θεωρούν ότι η καταστροφή των δυτικών ακτών θα συμφέρει την ανάπτυξη των ανατολικών τουριστικών εγκαταστάσεων από τις οποίες βιοπορίζονται, 3. όσοι γνωρίζουν το σχέδιο, αποφεύγουν την εμπλοκή τους και έντεχνα σιωπούν για να μη δημιουργήσουν εχθρούς (ή ...χάσουν φίλους) και 4. αυτοί που το υλοποιούν βήμα-βήμα (μέσω της αδράνειας τους) όλα αυτά τα χρόνια.

Στο ιστολόγιο αυτό, παρουσίαζεται ο διαρκής, έντιμος και μεθοδικός αγώνας μας για την ανατροπή των παραπάνω σχεδίων.

.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ / Έγγραφο προς Υπουργείο Εσωτερικών / 23.9.14

Έγγραφο Ομάδας Πολιτών για την Άμμο του Άη Γιάννη προς το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο απαιτούμε η άμμος του Άη Γιάννη να επιστρέψει στις παραλίες από όπου προέρχεται και μόνο σε αυτές και δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια αρπαγής και πώλησης της άμμου από το χώρο προέλευσής του. 

[Περίληψη: Το Υπουργείο Οικονομικών με σχετικό του έγγραφο θέτει ως όρο για τη διάθεση της άμμου Λευκάδας στην τοπική κοινωνία την εξασφάλιση χώρων φύλαξης της άμμου μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την επαναφορά του στο χώρο προέλευσής του. Παρόλλα αυτά συγκεκριμένοι τοπικοί παράγοντες επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την άμμο για τον εμπλουτισμό παραλιών της δικής τους επιλογής βαπτίζοντας τις παραλίες αυτές ως 'χώρους αποθήκευσης'.
Το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της άμμου, την εξάρτηση πολλών πολιτών από την αυτοδιοίκηση για τον εμπλουτισμό των 'δικών τους' παραλιών, την αλλοίωση του χαρακτήρα των παραλιών αυτών και τη συνέχιση της αδράνειας για την προστασία και επαναφορά της παραλίας του Αη Γιάννη στην αρχική της κατάσταση όπως το Υπουργείο απαιτεί.

Η διάθεση της άμμου γίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν φέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φερόμενων ως ΄χωρω αποθήκευσης της άμμου παραλιών της ανατολικής ακτής από 25 (δείτε έγγραφο αντιπ/ρχη Λευκάδας) σε 5 (δείτε έγργαφο Δήμαρχου Λευκάδας).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αποστείλει υπογεγραμμένη την προτεινόμενη ΚΥΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία καλεί για μεταβίβαση 20.000 μ3 άμμου Άη Γιάννη στην Περιφέρεια και 50.000 μ3 να διατεθούν προς πώληση από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας.
Παρόλλο που οι παραπάνω πληροφορίες δεν έχουν διασταυρωθεί, η Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση της Άμμου Άη Γιάννη καταθέτει το παρακάτω έγγραφο στον Υππουργό Εσωτερικών.]

δείτε το έγγραφο παρακάτω: 

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ                                                                        Λευκάδα 23.09.2014
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ                                       Αρ.πρ. 005/17.09.14
για την Οικοανάπλαση Λευκάδας                          
Π. Πολίτου 17
Λευκάδα, ΤΚ 31100
τηλ.: 6937066045
φαξ: 7007002636
ΠΡΟΣ:
1. Υπουργό Εσωτερικών κ.Ντινόπουλο  


ΘΕΜΑ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΜΜΟΥ ΒΔ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Σχετ.:
Α. Η εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών ενόψει έκδοσης ΚΥΑ για τη διάθεση της άμμου Λευκάδας
Β. Το υπ’αρ. Γ.Γ.Δ.Π. 0001636 εξ 2014 έγγραφο του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας

Κε Υπουργέ
Τους τελευταίους μήνες ο λαός της Λευκάδας παρακολουθεί μία ατελείωτη συζήτηση σχετικά με τον καθορισμό του τελικού προορισμού και χρήσης της αμμουδιάς της παραλίας του Αη Γιάννη η οποία επί 60ετίας και πλέον μεταφέρεται λόγω των θαλασσίων ρευμάτων από τη δυτική απόληξη στην ανατολική απόληξη της ακτής, στη θέση που ονομάζεται ‘αμμόγλωσσα’ στην είσοδο του Διαύλου Λευκάδας.
Σας αναφέρουμε ότι η κίνηση αυτή της άμμου από το δυτικό άκρο της παραλίας στην ‘αμμόγλωσσα’ είναι κίνηση φυσική και ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν ανά τριετία περίπου με μεταφορά και απόρριψη της άμμου στο σημείο από το οποίο προερχόταν.
Την τελευταία δεκαετία ο λαός της Λευκάδας παρακολουθεί τη διακοπή της διαδικασίας αυτής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση του συνόλου σχεδόν της άμμου του Αη Γιάννη στο σημείο ‘αμμόγλωσσα’ και το επακόλουθο κλείσιμο της διόδου προς το εσωτερικό του Διαύλου.
Για το λόγο αυτό προκηρύχθηκε το Έργο για τη διάνοιξη της εισόδου του Διαύλου, χωρίς όμως να προβλεφθεί η μεταφορά και απόρριψη της άμμου στο σημείου από το οποίο προέρχεται όπως θα ήταν η φυσική και λογική αντιμετώπιση και όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η έλλειψη αυτή από τις μελέτες του Έργου επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί την κύρια αιτία της μέχρι τώρα σύγχυσης που παρακολουθούμε καθώς μελέτη περιβαλλοντικών όρων χωρίς σχετική πρόβλεψη δεν υφίσταται. Παρόλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί ότι ο φυσικός προορισμός του υλικού των εκσκαφών ήταν ανέκαθεν και θα είναι ο τόπος από τον οποίο προέρχεται.

Την ίδια υποχρέωση επισημαίνει και το Υπουργείο Οικονομικών σε σχετικά αιτήματα για την διαχείριση της άμμου στο έγγραφό του με ημερομηνία 4.4.14 και Αρ.Πρωτ. Γ.Γ.Δ.Π.0001636 ΕΞ 2014 (συννειμένο) στο οποίο ρητά ορίζει:
‘…να εξασφαλισθεί η επιστροφή της άμμου στις παραλιακές ακτές της Λευκάδας’’ …

Κε Υπουργέ
Η μεταφορά της άμμου από τον Αη Γιάννη στην αμμόγλωσσα είναι φυσική διαδικασία όπως φυσική και ήπια διαδικασία ήταν ανέκαθεν η επιστροφή της άμμου με πλωτά μέσα στο σημείο από το οποίο προέρχεται σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων. Η διαδικασία αυτή ακολουθούταν επί δεκαετίες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνείδησης των κατοίκων, της ζωής τους, της μνήμης τους, αυτών αλλά και των πατεράδων τους.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία ανεξήγητη διακοπή της διαδικασίας αυτής με αποτέλεσμα το κλείσιμο του Διαύλου και το τεχνητό δίλημμα για το που και πως θα διατεθεί η άμμος μας. Θεωρούμε ότι το δίλλημα αυτό είναι προμελετημένο και προκατασκευασμένο και έχει ως σκοπό την αρπαγή της περιουσίας μας και του φυσικού τοπίου του Αη Γιάννη, με σκοπό να πωληθεί για κάποια λίγα έσοδα.
Παρόλα αυτά, το σύνολο του Λαού της Λευκάδας γνωρίζει ότι η άμμος του Αη Γιάννη ανήκει στον Αη Γιάννη, γνωρίζει ότι ανέκαθεν η επιστροφή της άμμου από την ‘αμμόγλωσσα’ στον Άη Γιάννη αποτελούσε φυσική περιβαλλοντική αντιμετώπιση, ενσωματωμένη στην κουλτούρα μας και απόλυτα ήπια και ενταγμένη στο περιβάλλον και τις φυσικές διαδικασίες, όπως επίσης γνωρίζει ότι η εκούσια διακοπή της διαδικασίας αυτής είχε προβλεπόμενο αποτέλεσμα το κλείσιμο του Διαύλου και τη συσσώρευση της άμμου που τώρα παρουσιάζεται από μερικούς ως πρόβλημα.
Θεωρούμε οποιαδήποτε προσπάθεια σφετερισμού της άμμου στην οποία μεγαλώσαμε, εμείς, οι γονείς μας και τα παιδιά μας, σαν προμελετημένη προσπάθεια υφαρπαγής της συνείδησής μας, της μνήμης μας και της περιουσίας μας και θα προστατέψουμε όλα τα παραπάνω με κάθε τρόπο σε περίπτωση που επιχειρηθεί δημοπράτηση με σκοπό την πώληση της άμμου εκτός Λευκάδας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης της άμμου του Αη Γιάννη θα μας βρει αντιμέτωπους συνολικά ως κοινωνία καθώς θα είναι αυταπόδεικτο ότι το παραπάνω σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τη Διοίκηση με μόνο σκοπό την αφαίρεση της περιουσίας μας από τον τόπο στον οποίο ανήκει.
Σας καλούμε προσωπικά, 
κατά τη διαδικασία κρίσης της προτεινόμενης ΚΥΑ, να απαιτήσετε από τη θέση την οποία κατέχετε, να τεθεί ως μοναδική προϋπόθεση διαχείρισης της άμμου μας, η επιστροφή της στο σημείο από το οποίο προέρχεται έτσι ώστε να συνεχιστεί ο φυσικός κύκλος της ζωής, της παραλίας του Αη Γιάννη αλλά και της συνείδησης της τοπικής κοινωνίας. 

Σε οποιαδήποτε αντίθετη περίπτωση προσπάθειας δημοπράτησης θα έχετε Κε Υπουργέ υπογράψει την καταδίκη της κυβέρνησης στη συνείδηση της Λευκάδας.


Έχουμε ήδη δεσμευθεί όλοι προς όλους, σε περίπτωση δημοπράτησης, να μην επιτρέψουμε σε κανένα μεταφορικό μέσο να φορτώσει την άμμο του Αη Γιάννη ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει τη δική μας υλική και σωματική ζημιά σε περίπτωση που ΕΣΕΙΣ αποφασίσετε να τη μεταφέρετε δια της βίας.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΜΜΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ